Με τα παρακάτω προσπαθώ να αξιολογήσω την προοπτική σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης:
Αν ίσχυε σ' αυτές τις εκλογές η απλή αναλογική, τα κόμματα που μπήκαν στη βουλή, εκτός της ΝΔ θα είχαν τους ίδιους βουλευτές (για την ακρίβεια έναν βουλευτή λιγότερο οι περισσότεροι). Αυτό γιατί οι +50 που παίρνει το 1ο κόμμα προέρχονται από τα κόμματα που πήραν κάτω από 3% και δεν μπήκαν. Πχ, ο ΣΥΡΙΖΑ: 17% * 300 = 51 (τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 52).
Επίσης: Το άθροισμα των ποσοστών των αμιγώς δεξιών/ακροδεξιών κομμάτων είναι:
ΝΔ: 18,85
Αν. Έλληνες: 10,60
Χρυσή Αυγή: 6,97
ΛΑΟΣ: 2,90
Δημ. Συμμαχία: 2,55
Δημιουρ. Ξανά: 2,15
Δράση: 1,80
Σύνολο: 45,82
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα αν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, θεωρηθούν αριστερά τότε με απλή αναλογική βγάζουν στην καλύτερη περίπτωση: 163 βουλευτές. Από αυτούς οι 26 είναι ΚΚΕ και δεν συνεργάζονται.
Ακόμα δηλαδή και αν διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ και όλοι οι ψηφοφόροι του ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, με απλή αναλογική η αριστερά δεν κάνει κυβέρνηση. Θα πρέπει και οι δεξιοί ψηφοφόροι να γίνουν ξαφνικά αριστεροί.
Το δικό μου, σ' αυτήν την φάση, συμπέρασμα είναι ότι με 45% των Ελλήνων να ψηφίζουν δεξιά, στην συγκυρία ίσως των πιο αντιλαϊκών μέτρων που έχουν παρθεί στην Ελλάδα, συνεχίζει να είναι αναγκαία η παρουσία ευρείας κέντρο-αριστερής παράταξης, αν θέλει η αριστερά να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μιά αμιγώς αριστερή λαϊκή πλειοψηφία, ίσως σκοντάψει στο 45% της δεξιάς, και στο 8% του ΚΚΕ. Θα καταφέρει άραγε τώρα ο Τσίπρας να συσπειρώσει το μετριοπαθές κέντρο του εκλογικού σώματος γύρω από αριστερές ιδέες και πρόγραμμα; Άιντε Αλέξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου