Τον εξόρκισαν με έναν κακό -και αντισυνταγματικό στην ουσία- νόμο, και ησύχασαν. Μισά πράγματα έκαναν, και κάποια ανεφάρμοστα. Αλλά, έστω, κάτι έκαναν.
ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ τίποτα για την προστασία των πολιτών από άλλους, ενδεχομένως απειλητικότερους, κινδύνους. Ισως καλυπτόμενοι από το γεγονός ότι συχνά είναι αόρατοι. Ή δυσθεώρητοι. Εγκληματική η αμέλεια για τους ρύπους από τις βιομηχανίες. Κακουργηματική η αδιαφορία για τους ρύπους των αυτοκινήτων -συνακόλουθο αμάρτημα της παράλογης και ασύδοτης αντίληψης περί ανάπτυξης.
ΣΥΝΗΘΕΙΑ κατάντησε η ρύπανση. Πάνω από δύο δεκαετίες οι εκάστοτε κυβερνήσεις έχουν να λάβουν ουσιαστικά μέτρα. Παρααρκούνται σε συστάσεις προς τις ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, όταν κιτρινίζει ο ουρανός. Αδυνάτισε η ευαισθησία του Τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Κι όλο και αυγαταίνουν τα είδη ρύπων που πολιορκούν το αναπνευστικό σύστημα.
ΕΜΑΘΕ να ζει ο πολίτης με το όζον, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, τον μόλυβδο, το αρσενικό, το κάδμιο, το νικέλιο, τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (αυτούς οι περισσότεροι δεν τους έχουν ακούσει καν), το βενζόλιο και τα αιωρούμενα σωματίδια. Δεν έμαθε και δεν πρόκειται να μάθει ποτέ ο οργανισμός του σ' αυτό το χημικό περιβάλλον.
ΕΞΩ και εναντίον των κανόνων, υπό τους οποίους εμφανίστηκε το ανθρώπινο γένος στον πλανήτη, ζει πλέον ο άνθρωπος της πόλης. Με άμεσες τις επιπτώσεις στην υγεία του. Και μακροχρόνιες τις συνέπειές τους. Πνευμονικές παθήσεις, καρδιολογικές, αναιμία, οφθαλμολογικές ασθένειες και διάφορα είδη καρκίνου κάνουν θραύση.
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ την ίδια ώρα οι ρυπογόνες βιομηχανίες μέσα ή γύρω από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και καθαρές περιοχές, όπως αυτές κάποτε γύρω από τον Ασωπό. Διυλιστήρια, χαλυβουργία, τσιμεντοβιομηχανίες, πετρελαιοβόρες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υαλουργίες, βιομηχανίες πλαστικών, άλλες μεταλλευτικές βιομηχανίες επεκτείνονται και ρυπαίνουν όλο και περισσότερο. Βαριά φορτηγά αυτοκίνητα πηγαινοέρχονται σε αποθήκες βιομηχανικών υλικών, είτε μέσα από ένα ακατάλληλο αστικό οδικό δίκτυο είτε από σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.
ΒΑΡΕΙΕΣ οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία αυτών των αυτοκινητοδρόμων. Επιβάρυνε η Αττική Οδός το ατμοσφαιρικό περιβάλλον και, φυσικά, την ποιότητα της ζωής όσων αποφάσισαν να μετακινηθούν προς -για καλύτερα και με πιο εύκολη πρόσβαση- τις ανατολικές ή τις βόρειες περιοχές του νομού. Αδιαφορεί ο αρμόδιος υπουργός. Και σχεδιάζει νέους αυτοκινητοδρόμους. Για νέες βιομηχανίες.
Από τη σημερινή Ελευθεροτυπία....
2 σχόλια:
Δε συμφωνώ με πολλά που λέει το άρθρο. Πχ ότι η Αττική Οδός επιβάρυνε το ατμοσφαιρικό περιβάλλον - δηλαδή αν όλοι πήγαιναν από τους κεντρικούς δρόμους όπως πριν θα ρύπαιναν λιγότερο;
Εκτός αν το πάμε ότι η Αττική Οδός έκανε τη ζωή πιο εύκολη για τα αυτοκίνητα οπότε τα χρησιμοποιούν πιο πολλοί κλπ. Αλλά πάλι νομίζω ότι πάει μακριά.
Αλλά με ότι η ανθρωπότητα όλη έχει συγκεντρώσει τη δυναμή της εναντίων του τσιγάρου αγνοώντας επιδεικτικά όοοοολα τα άλλα είναι νομίζω αδιαμφησβήτητο γεγονός. Φοβερή προσποίηση...
Χαίρονται όλοι που ο μπαρμπα-Μήτσος θα σταματήσει να καπνίζει στο καφενείο στο Κίτσι, και δε τους νοιάζει που κανείς δεν αλλάζει καταλύτες, που η ΔΕΗ προτιμά να πληρώνει πρόστιμα αντί να βάλει φίλτρα γιατί τη συμφέρει οικονονικά, που πλέον βιομηχανικές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία) δεν έχουν υπογράψει στοιχειώδεις συνθήκες για ρύπους (τη 1η του Κιότο παλεύουν ακόμα...), που, που, που...
'Φυσικά και καπνίζω - είναι πιο υγιεινό από το αναπνέω....'
Έξοχα! Πάω για τσιγάρο
Δημοσίευση σχολίου