Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Θερμοκρασία Λάμπας

(ή αλλιώς: ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΛΑΜΠΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ;)

Εχμ, αγόρασα μερικές λάμπες φθορισμού (fluorescent, ναι οι γνωστές λάμπες οικονομίας με τους στριφογυρισμένους σωλήνες), αλλά τις αγόρασα με άσπρο φως αντί για κίτρινο, δεν ξέρω πως μου ήρθε.

Οπότε αφού τις εγκατέστησα σε διάφορα σημεία, το έψαξα λίγο και έβγαλα τα εξής συμπεράσματα:

- Σε ότι αφορά τη διακόσμηση, απλά διαλέγεις και παίρνεις: Αν σε κάποιο σημείο ταιριάζει άσπρο φως τότε την έκανες ταράτσα δικέ μου! Πάρε άσπρες!

- Σε ότι αφορά την υγεία, το μόνο που βρήκα είναι ότι επηρεάζει την μελατονίνη που παράγει ο οργανισμός μας. Δηλαδή: Εμείς τα ζώα παράγουμε μελατονίνη όταν κοιμόμαστε. Το φως της μέρας αποτρέπει την παραγωγή της μελατονίνης. Επειδή δε αυτή η ουσία είναι πολύ σημαντική για έναν καλό ύπνο αλλά και είναι αντικαρκινική (νομίζω ότι κάνεις και καλύτερο φραπέ το πρωί αλλά δεν το έχω διασταυρώσει), πρέπει κανείς να αποφεύγει το πολύ φως το βράδυ.

Πιό συγκεκριμένα, στη wikipedia λέει ότι ο γνωστός Καηούμοφ έχει αποδείξει ότι το φώς που περιλαμβάνει μήκη κύματος μεγαλύτερα από 530 nm, ΔΕΝ αποτρέπει την παραγωγή της μελαμίνης, εεεε της μελατονίνης ήθελα να πω. Για το link, πατήστε κόσμε εδώ!

Συμπέρασμα αγαπητά κουάκερς:

1. Σε κάθε περίπτωση, κλείνουμε τα φώτα όταν δεν τα χρειαζόμαστε! Κάνουμε οικονομία σε χρήμα και παράγουμε μελατονίνη! Κάποιος πρέπει να παράγει κάτι σ' αυτήν την χώρα επιτέλους!

2. Διαλέγουμε, δαγκωτό "ΖΕΣΤΕΣ" λάμπες: Όσο πιο κίτρινες γίνεται. Αρειανές αν χρειαστεί (ας όψονται τα Μπαόγκια και οι λοιποί). Αυτό σημαίνει ότι πάνω στο κουτί, η "θερμοκρασία" της λάμπας θα πρέπει να είναι ΧΑΜΗΛΗ, και αν γίνεται κάτω από 3000 Κ. Βρήκα και το διάγραμμα αλλά βαριέμαι να το αντιγράψω από το διπλανό τάμπ. Τι; Να βάλω λίνκ; Άντε καλά! Ή μάλλον άσε βαριέμαι.

Κάπου λέει ότι πρέπει να αποφεύγει κανείς τους χώρους με άσπρα φώτα, μερικές ώρες πριν πάει για ύπνο. Επίσης κάπου λέει ότι τα άσπρα φώτα είναι καλά για τους δρόμους γιατί σε κρατάνε ξύπνιο.

Αυτά λοιπόν! Ελπίζω να καούν γρήγορα οι άσπρες λάμπες που πήρα.




6 σχόλια:

TaleOf είπε...

Τετρακοσιοστό ΠΟΣΤ!!! Να τα χιλιάσουμε!

V. είπε...

Nα φτιάξουμε μπλουζάκια, του τύπου "είχα πάρει κ εγώ λευκή λάμπα.."

Μα τι θα γίνει; Ακόμα και στο μπλογκ όλο γιορτές και πανηγύρια θα μαστε;

Στο εντωμεταξύ σκέφτηκα κι άλλα μπλουζάκια.

"ήμουν κ εγώ στη Ροζέτα"

"κι εγώ έκανα Κάρυανη.."

"έκανα κι εγώ ψυχανάλυση στο υπόγειο"

"είχα κι εγώ γι' αμάξι μου το αβένσις"

κι άλλα τέτοια!

gmos είπε...

Επιτέλους ένα πραγματικά χρήσιμο post!

Δύο παρατηρήσεις:
1. Εγώ νόμιζα ότι όλες οι λάμπες είναι άσπρες (εκτός από κάτι ειδικές για τα μπαλκόνια λόγω κουνουπιών) και απλά η κιτρινίλα επέρχεται σταδιακά, όντας άμεσα εξαρτημένη από το ποσοστό σκόνης που έχει καθίσει πάνω στην (κάποτε) άσπρη λάμπα. Οπότε απλά υπομονή θέλει, και θα κιτρινίσει και πάλι το φως.

2. Για έξτρα κίτρινο φως επειδή και γω έχω βαρεθεί αυτή την ασπρίλα, η σωστή η λύση είναι μία:
Κάτω οι λάμπες οικονομίας. Α στο διάολο πια, οικονομία παντού. Εγώ στη λάμπα μου την είδα λαρτζ - ο πωλητής μου πούλησε φωτιστικό δαπέδου με λάμπα-θερμόμετρο, και είναι κάτι σα τα γκρέμλινς αυτές οι λάμπες, έρχονται με κανόνες:
- δε πρέπει να τις ακουμπάς με γυμνό χέρι όταν τις τοποθετείς στο φωτιστικό (με τι να τις ακουμπήσω ρε μεγάλε, με γυμνό πόδι;)
- δε πρέπει να τις ταρακουνάς ούτε στο ελάχιστο, ούτε καν όταν είναι κλειστές (και πως θα τη πάω σπίτι τη λάμπα;)
- και όλα καλά να τα κάνεις, στο χρόνο πάνω έχουν καεί (αυτό δεν είναι επιβεβαιωμένο, έχω ήδη κάψει δύο γιατί σκούπιζα το σπίτι μέρα μεσημέρι και η καθόλα σβηστή λάμπα κάηκε από το ταρακούνημα που δέχτηκε από τη σκούπα μου)

Αλλά: είναι με ροοστάτη, και από κιτρινίλα άλλο πράμα σας λέω! Και στο φουλ volume, σα να'χεις μια αρμαθιά εκκλησιαστικές λαμπάδες είναι!

Με άγγιξε το θέμα, και είπα να επέμβω...

TaleOf είπε...

Έχει δίκιο ο γνωστός gmos (μα που πήγε το mosxe;). Με λάμπες οικονομίας στο πάτωμα, αν τύχει και έχεις κανένα φίλο με μικρό σκυλάκι lap-dog, το έχεις σίγουρο το κάψιμο. Παρεμπιπτόντως αυτά τα lap-dogs δεν είναι πλέον παλιομοδίτικα; Τι απέγιναν τα desk-dogs? Δεν θα έπρεπε να είχαμε ήδη smart-dogs? Βγαίνουν και σε ταμπλέτα; Προκαλώ τον σιωπηλό ειδήμονα να απαντήσει.

gmos είπε...

Το βασικό είναι το τι OS έχει το tablet-dog σου, και πόσο appartment-friendly apps έχει...

Αλλά εμείς δε ξέρουμε από αυτά, οπότε ας περιμένουμε info....

(το mosxe πρέπει να το πάω στο φως στο τούνελ μπας και μου βρει κάποιος το passwd - το βρήκα πιο εύκολο να κάνω νέο προφίλ...)

V. είπε...

Συνώμη ρε Τζήμο, τι έχει μέσα η λάμπα σου μίνι πυρηνικό αντιδραστήρα;

Επίσης, όταν αγοράζουμε μια λάμπα οικονομίας, γράφει επάνω και τον χρόνο ζωής της. Αν μια λάμπα καίει 4.000 ώρες είναι πιο φθηνή από μια που καίει 8.000 ώρες. Μη κάνετε λοιπόν τους έκπληκτους και τους ανήξερους.

Ένα από τα καλά αυτών των λαμπών, είναι το ότι μπορείς να τις πιάσεις με το χέρι, ακριβώς επειδή δε θερμαίνονται. Από εκεί κ πέρα μακριά, αν πρόκειται για λάμπα υδραργύρου, θέλει μεγάλη προσοχή μη σπάσει. Διότι αν συμβεί κάτι τέτοιο την αντιμετωπίζουμε σαν το σπασπένο θερμόμετρο.

Το ότι το θέμα του χρώματος είναι κ θέμα υγείας δε το ήξερα, αλλά είχα κάποτε μια άσπρη λάμπα και ένιωθα σα να μπαίνω σε χιονισμένο τοπίο. Σίγουρα το κιτρινάκι είναι πιο συντεμεντάλ και φυσιολογικό.

Αυτά είχα να πω κι εγώ.

:)